Belastingkrediet bij investeringen
Als je als zelfstandige via een eenmanszaak een beroepsmatige investering verricht, en deze financiert met eigen middelen, dan kan je hiervoor een belastingkrediet bekomen.
Dit belastingkrediet is terugbetaalbaar sinds 2014, dat wil zeggen dat als je verlies maakt en geen personenbelasting verschuldigd bent, je het belastingvoordeel integraal terugbetaalt krijgt.
Het belastingkrediet bedraagt 10% van de aangroei van het beroepsvermogen, maar met een absoluut maximum van 3.750 euro.
Onder beroepsvermogen verstaan we het verschil tussen de fiscale waarde van uw beroepsinvesteringen (aankoopprijs min de fiscaal aangenomen afschrijvingen) en uw schulden op meer dan één jaar.
De berekening gebeurt telkens op het einde van het belastbaar tijdperk. Deze berekening moet gebeuren voor de vorige drie belastbare tijdperken. Uiteindelijk wordt het grootste verschil in aanmerking genomen.
Formaliteiten belastingkrediet
Enerzijds moet er een opgave 276 J worden toegevoegd aan uw belastingaangifte, én moet je enkele codes invullen onder Vak ‘voorheffingen in verband met een zelfstandige beroepswerkzaamheid’ in je aangifte personenbelasting.
Anderzijds moet het sociale verzekeringsfonds bevestigen dat je volledig in orde bent met de betalingen van je sociale zekerheidsbijdragen.
Het vergt wel even rekenwerk, maar een boekhouder kan je hierin zeker assisteren.
De link met het kaskrediet?
Belangrijk bij dit belastingkrediet is dat de uitgaven gebeuren met eigen middelen. Kaskredieten zijn technisch bekeken kredieten korter dan 1 jaar, en worden dus beschouwd als eigen middelen. Leningen op meer dan één jaar vallen dus uit de boot.
Investeren wordt dus extra interessanter. Zo kan je er voor opteren om eind december nog de investering uit te voeren (en te betalen!), het kaskrediet ervoor te gebruiken en halfweg januari het kaskrediet om te zetten in een investeringskrediet. Het voordeel van het belastingkrediet is immers verworven voor dat jaar.
Investeren eind december kan op die manier dus wel enkele voordelen met zich meebrengen:
- Afschrijvingen voor een volledig jaar = extra kost = minder sociale bijdragen
- Kaskrediet kosten zijn aftrekbaar = extra kost = minder sociale bijdragen
- Investeren met eigen middelen = 10% belastingkrediet = belastingvoordeel
- Investeringsaftrek = 3.5% op bedrag van gedane investering = daling fiscale winst